Scroll Top

Servis javnog uvida u podatke Registra cijena nepokretnosti Srpske

cijene-nmeporketnosti

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je servis javnog uvida u podatke Registra cijena nepokretnosti Srpske veoma značajan projekat, čijom će realizacijom veliku korist imati stanovništvo i investitori u Republici Srpskoj.

“Snažan doprinos biće vidljiv prije svega u transparentnosti tih podataka koji su neophodni, jer mogu obezbijediti kvalitetan pristup investitorima koji su potrebni svakoj zemlji i Republici Srpskoj”, rekao je Kasipović novinarima nakon što je prisustvovao puštanju u rad ovog servisa Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove /RUGIP/ Srpske. 

Kasipović je rekao da su ovom registru nalazi oko 8.000 ugovora iz ove godine, ističući da je uvjeren da će ovaj posao ići veoma dobro, da će biti od koristi svima, te da će doprinijeti transparentnosti i zainteresovanosti investitora. 

On je rekao da očekuje potpuno uključivanje u ovaj projekat Notarijata Republike Srpske, jer su notari neophodni i imaju važnu ulogu u ovom poslu. 

Kasipović je u ime Vlade Republike Srpske zahvalio ambasadoru Švedske u BiH Andersu Hagelbergu za donatorska sredstva za Registar cijena nepokretnosti, te zaposlenima u RUGIP-u, uz čiju podršku je realizovan projekat. 

Vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović rekla je novinarima da značajnu ulogu u ostvarenju ovog projekta ima Vlada Švedske i njen donatorski program – CILAP. 

“Direktna korist od uspostavljanja Registra ogleda se u uspostavljanju transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti, te porastu bruto domaćeg proizvoda”, istakla je Predragovićeva. 

Ona je navela da Registar služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za modeliranje masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitrora, procjenilaca. 

“Uspostavljanje Registra je značajno i za poslove eksproprijacije, kreiranja politike upotrebe zemljišta, uzimanje hipotekarnih kredita”, smatra Predragovićeva. 

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg rekao je novinarima da je Švedska u velikoj mjeri prisutna u BiH s ciljem da doprinese napredovanju BiH ka integraciji prema EU. 

Hagelberg je rekao da finansijski doprinos Švedske u ovoj godini za BiH iznosi 16 miliona evra, od čega se jedan dio odnosi na oblast zemljišne administracije. 

“Registar cijena nekretnina i zemljišna administracija su od životne važnosti za privredu u BiH. To znači manje neizvjesnosti, a više ulaganja, kao i priliku da za povezivanje sa pravilnim sistemom oporezivanja”, kaže Hagelberg.

Srna