Scroll Top

Од сутра “Филмотека” посвећена Фелинију, Бергману, Фасбиндеру

sedmi-pecat

Кинотека Републике Српске организоваће на Палама од сутра до четвртка, 5. јула, “Филмотеку”, која ће бити посвећена великанима режије – Федерику Фелинију, Ингмару Бергману и Рајнеру Вернеру Фасбиндеру.

“Филмотека” ће почети у уторак, 3. јула, пројекцијом чувене Фелинијеве “Улице” /La Strada/ из 1954. године, са Ђулијетом Масином и Ентони Квином у главним улогама, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

У сриједу, 4. јула, на програму је “Седми печат” чувеног шведског режисера Ингмара Бергмана, који кроз поетску алегорију о средњевјековном витезу Антонијусу Блоку, ухваћеном у изгубљеној партији шаха са смрћу, Бергман сјајно дочарава средњи вијек и поставља прво од низа метафизичких питања о односу човјека и Бога, теми која ће га заокупљати читаву деценију.

“Седми печат” данас се сматра класиком свјетске кинематографије и једним од најзначајнијих филмова свих времена.

У четвртак је на програму Фасбиндеров филм “Страх једе душу” из 1974. године, који, иако снимљен прије више од 40 година, не губи на актуелности, нарочито у условима мигрантске кризе и терористичких напада.

Шовинизам, расизам, малограђанштина и опортунизам основне су теме којима се Фасбиндер, на њему својствен начин, бави у овом остварењу.

“Филмотека” ће бити одржана у Арт галерији “Г 3”, са почетком у 20.00 часова. Улаз за публику је слободан.

Срна