Srednjoškolski centar

srednjoskolski_centar_pale

Srednjoškolski centar Pale osnovan je 1948. godine, a sadašnja zgrada Centra je napravljena 1953. godine. Prvobitno je radio kao Centar za mašinsko obrazovanje Pale. Iz godine u godinu se povećavao broj učenika, tako da je “majstorska škola”, kako su je nazvali građani, prerasla u Srednjoškolski centar Pale, u koji se svake godine upiše oko 1000 učenka.

Godine 1995. se počelo sa proširivanjem i adaptacijom školske zgrade, s obzirom da se broj učenika višestruko povećao. Prošireno je 1150 m2 prostora, a na 1400 m2 je izvršena adaptacija. Sadašnja površina školske zgrade je 3428 m2.
Škola raspolaže sa 30 učionica, od toga 15 univerzalnih, 8 specijalizovanih i kabinetima za informatiku, NU upravljanje, kabinet za primjenu računara u arhitekturi, kabinet za turističke tehničare, kabinet za trgovinsko poslovanje, kabinet usluživanja sa praktičnom nastavom, kabinet kuvarstva i  kabinet fizike.
Škola posjeduje fiskulturnu dvoranu sa svlačionicom i biblioteku.
Srednjoškolski centar ima četiri područja rada i to:
•    Gimnazija – opšti smjer
•    Mašinstvo i obrada metala – zanimanje: mašinski tehničar za numeričko upravljanje (IV stepen) i automehaničar (III stepen)
•    Ugostiteljstvo i turizam- zanimanje: turistički tehničar, kulinarski tehničar (IV stepen), kuvar i konobar  (III stepen)
•    Građevinarstvo i geodezija – zanimanje: građevinski tehničar za visoku gradnju
•    Ekonomija, pravo i trgovina – zanimanje: trgovački tehničar
Centar ima ukupno 82 zaposlena radnika, od toga 62 radnika sa visokom stručnom spremom, 2 sa višom stručnom spremom i 5 sa petim stepenom stručne spreme.

U prostorijama SŠC rade isturena odjeljenja Osnovne i Srednje muzičke škole iz Lukavice.
KONTAKT:
Srednjoškolski centar Pale
Njegoševa 7, 71420 Pale
ssr69pa@paleol.net
tel: 057 223 001, tel/faks: 057 223 118

Attachment