Pravoslavna crkva

Hram Sabora Svetog Arhangela Gavrila koji se gradi na Palama jeste, prije svega , izraz Božije volje i volje Bogom nadahnutog naraoda ovoga kraja!

Tokom i završetkom odbrambeno – otadžbinskog rata (1992-1995) broj žitelja Pala se naglo povećao i skoro udvostručio.Naš grad je, pritom, postao i univerzitetski centar, u kojem se školuje nekoliko hiljada studenata iz svih srpskih zemalja.Pale su danas grad mladosti, dakle, grad budućnosti. Ako se tome doda i činjenica da se naš narod, poslije pada komunizma, masovno vratio svojoj vjeri i crkvi, osjetila se nasušna potreba da se na Palama izgradi veći Saborni hram, koji će biti nepatvoreni simbol naše postojanosti u Hristu i veličanstveno svjedočanstvo pregnuća, blagočestivosti i hristoljublja Paljana i naroda slobodarske Romanije.
Pokretačka ideja o izgradnji jednog takvog hrama začela se još za vrijeme rata i bila svesrdno podržana od tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske(RS).Bio je osnovan odbor za gradnju, ali zbog poznatih političkih dešavanja po završetku rata i odvođenja cjelokupnog ratnog rukovodstva RS u Hag, od ove ideje se privremeno odustalo.

Ideju je ponovo pokrenuo Visokopreosvećeni mitropolit Dabrobosanski Gospodin Nikolaj, po čijem se blagoslovu i pristupilo njenoj praktičnoj realizaciji.Odluka o gradnji hrama donesena je na sjednici Upravnog odbora Crkvene opštine Pale,održanoj 19.jula 2006.godine. Dogovoreno je da hram bude posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Odabrana je lokacija i raspisana javna ponuda za izradu projekta.
Ugovor o izradi projekta potpisan je 21. oktobra 2007. godine sa gospođom Ljubicom Bošnjak, uglednim arhitektom iz Beograda.Predračunska vrijednost potpuno završenog objekta procjenjena je na 4.000.000 KM.Prema projektu, dimenzije hrama su: 46,47 x 25,44 m; visina glavne kupole: 23,5 m, a visina zvonika sa krstom:33,20 m.Hram ima dva nivoa: suteren korisne površine 527,32 m2,i prizemlje, korisne površine 499,25m2.Osnova galerije je 156,76 m2, a zvonika -86,60 m2.

Građevinski odbor za izgradnju hrama izabran je i odobren od Eparhijskog Upravnog Odbora mitropolije Dabrobosanske dana, 4. januara 2008. godine. Za presjednika Građevinskog odbora izabran je g. Milomir Kusmuk, a za zamjenika g. Milomir Prović.Članovi Građevinskog odbora su sveštenici: Slobodan Lubarda(Milojko Drobnjak), Miomir Zekić, Momir Vasiljević i đakon Mladen Vidaković, te odbornici: gospoda Miroslav Radović, Boško Tomić, Slobodan Savić, Miro Šarac, Danilo Krsmanović, Milorad Čović, Branislav Lopatić i Slobodan Dragoljević, kao nadzorni organ.

Zemljište na kome će biti izgrađen Saborni hram osvećeno je u subotu 26.jula 2008. godine, na dan Sabora Svetog Arhangela Gavrila. Posle odslužene Svete Arhijerejske liturgije, zemljište je osveštao  Visokopreosvećeni mitropolit Dabrobosanski Gospodin Nikolaj. Novi hram ukrašavaće ovo mjesto, jer je to Božija, ali i volja svih vas koji živite u ovom kraju, poručio je Paljanima, tom prilikom, mitropolit Nikolaj.

Prvi građevinski radovi na Sabornom hramu otpočeli su u četvrtak, 21, avgusta 2008. godine.Iste godine, na praznik Svetog Joakima i Ane, 22. septembra, mitropolit Nikolaj osvještao je temelje, koje je donirao g. Milomir Kusmuk.Temelje i prvu fazu hrama,  do kote O, uradilo je preduzeće ”Velting” d.o.o. Bijeljina, a drugu, fazu, do kote +6, preduzeće ”Stanišić” d.o.o. Pale.
Na sjednici Građevinskog odbora , održanoj 22. jula 2011. godine, donesena je odluka da se organizuje Donatirska večera kako bi se prikupila sredstva neophodna za nastavak gradnje hrama.

Na Donatorsku večeru, zakazanu za 27.avgust 2011. godine pozvani su: Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Dabrobosanski Gospodin Nikolaj, sveštenstvo mitropolije Dabrobosanske, presjednik R.Srpske, presjednik Vlade R. Srpske sa ministrima, ambasadori pravoslavnih zemalja u BiH, poslanici sa  sarajevsko-romanijske regije u  Narodnoj skupštini RS, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, gradonačelnik Grada Istočnog Sarajeva, odbornici u parlamentima Grada Istočnog Sarajeva i Skuštine opštine Pale, privrednici sa teritorije Grada Istočnog Sarajeva i opštine Pale, te ugledni paljanski domaćini.Na Donatorsku večeru, koja je održana u salonu ”Stanišić” na Palama, odazvalo se oko 350 zvanica, među kojima i presjednik RS g. Milorad Dodik.Sakupljeno je ukupno oko 300. 000 KM.
Poslije donatorske večere biće raspisan tender za nastavak gradnje Sabornog hrama na Palama.

Svoje priloge za izgradnju Sabornog hrama na Palama , možete uplatiti u službenim prostorijama Crkvene opštine, ili na Ž.rč.kod Nove banke filijala Istočno Sarajevo broj:555-002-01151834-43, na ime: Crkvena opština Pale-za Saborni hram.

Odlukom crkveno-opštinskog upravnog odbora od 22. 12. 2007. godine, a koji je odobren od strane EUO donatori su :
(priložnik od 1  do 5.000 KM, utemeljivač    od   5.000 do 10.000,dobrotvor od 10.000 do 30.000, ktitor od 30.000 do 50.000, zadužbinar od 50.000 do 100.000 i ktitor – zadužbinar od 100.000 pa više.

starješina hrama

Miomir Zekić
proto-stavrofor

crkva_pale

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Palama

Podignuta je 1909. godine. Osvećenje je izvršio Mitropolit Evgenije Letica.
Hramovna slava – Uspenje Presvete Bogorodice 28.avgusta
Saborni dani : Velika Gospojina 28.avgust,
Petrovdan 12. juli, Usjekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja 11. septembar.

crkva_podgrab
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu

Podignuta je 2001. godine. Osvećenje je izvršio Mitropolit Nikolaj Mrća.
Hramovna slava – Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan
Saborni dani : Spasovdan, druga nedjelja u septembru (uspomena na dan osvećenja).

Crkva Sv.apostola Petra i Pavla u Prači
Podignuta je 1908. godine. Osvećenje je izvršio Mitropolit Evgenije.
Hramovna slava – Petrovdan 12. juli.
Saborni dani : Petrovdan, Vozdviženje časnog krsta – Krstovdan 27. septembra

crkva_mokroCrkva Uspenja Presvete Bogorodice u Mokrom

Podignuta je 1933. godine. Osvećenje je izvršio Mitropolit Petar Zimonjić.
Saborni dan : Ilindan 2. avgusta.

crkva_trebevic

Crkva Sv.Proroka Ilije na Lukama (Trebević)

Podignuta je 1943. godine, a porušena 1955. godine. Gradnja je ponovo započeta 1993. godine, a hram je osvećen 1996. godine. Osvećenje je izvršio Mitropolit Nikolaj.
Saborni dan : nedjelja po Ilindanu.

Attachment