REPUBLIČKE INSTITUCIJE ĆE IZDVOJITI MILION KM ZA KUPOVINU “FAMOSA”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će republičke institucije izdvojiti milion KM za otkup prostora firme “Famos” sa Pala, koja je u stečaju, kako bi tu bila otvorena industrijska zona.

Dodik je rekao da ga je načelnik opštine Pale Boško Jugović informisao na današnjem sastanku da opština namjerava da otkupi prostor “Famosa” kako bi tu razvila industrijsku, odnosno privrednu zonu, što bi bilo veoma značajno za ovu lokalnu zajednicu.

On je naveo da je za otkup “Famosa” potrebno oko dva miliona KM, te da će republičke institucije uplatiti milion KM kada načelnik opštine završi posao sa stečajnim upravnikom i postigne dogovor.

Dodik kaže da je na sastanku bilo riječi i o rekonstrukciji zgrade opštine u koju nije ulagano dugo vremena i koja nije funkcionalna za sjedište lokalne uprave.

“Spremni smo da naredne godine iz republičkih sredstava izdvojimo dio sredstava za rekonstrukciju zgrade opštine”, istakao je Dodik.

Komentariušući nedavne pojave slanja prijetećih SMS poruka načelniku i predstavnicima DNS-a, Dodik je rekao da je to očigledno poprimilo nedozvoljen i nepotreban nivo.

On je apelovao na građane da se prepuste jednom solidarnom i demokratskom životu, da ne rješavaju stvari na taj način, jer tako sigurno ne mogu biti rješene.

„Mi smo ponosni na činjenici da smo proteklih godina držali veoma bezbjednosno sigurnim ovo područje i mi ćemo sa stanovišta našig raspoloživih kapaciteta to i dalje činiti“, kazao je on i dodao da će po povratku u Banjaluku ovo pitanje staviti na dnevni red kod ljudi koji o tome odlučuju i da će imati pristup koji će „udariti“ na ovaj problem veoma snažno.

„Nama treba stabilnost i saradnja“, kazao je on i dodao da su danas razgovarali i o ponašanju skupštinske većine u Skupštini opštine Pale koja očigledno koči projekte, a narod mora da zna da napori koje načelnik Jugović ulaže zajedno sa institucijama vlasti na republičkom nivou mogu da rješe mnoge od problema.

„Već vidimo da su zaustavljene sve inicijative od strane načelnika, a prethodna vlast je u predizbornoj kampanji zadužila opštinu skoro dva miliona, a kada se to pokušava platiti i rješiti kreditnim zaduženjem, što je jedini mogući način, onda skupštinska većina to odbije vjerovatno sa namjerom da poruči narodu da načelnik ne može ništa da uradi“, rekao je on.

Predsjednik Dodik je rekao da je to loše za ovu lokalnu zajednicu i najavio da će se veoma brzo raditi na rekonstrukciji skupštinske većine i stvoriti uslove da načelnik zajedno sa skupštinskom većinom pokaže svoje sposobnosti kako bi ovaj grad i ova opština otvorila put razvoja, a ne put zatvorenosti i put špekulacija, kako je bilo u prethodnom vremenu.
Dodik je naglasio da je opština Pale je jedna od stabilnih i razvijenih opština u Republici Srpskoj i da su u proteklom periodu Vlada i institucije Srpske bile veoma prisutne u nizu projekata, kao što je ulaganje u Jahorinu, izgradnja tunela „Stambolčić“, Osnovne škole „Srbije“, studentskog centra, rekonstrukcije OŠ „Pale“, sportske dvorane.

„Bez obzira ko je činio lokalnu vlast mi smo sarađivali. Bilo je nekih problema u prošlom mandatu jer je lokalna vlast odlučila da ne korespondira u obimu koji je bio potreban sa republičkim institucijama“, kazao je on i dodao da su sada stvoreni uslovi da se ide dalje.
Dodik je naglasio da su danas razgovarali o trajnom problemu, a to je Jahorina gdje je Vlada i ranije ulagala ali očigledno to nije bilo dovoljno, zbog čega se mora vidjeti na koji način da se uradi rekonstrukcija.

Jugović se zahvalio predsjedniku što je posjetio opštinu i što su razgovaraili o nizu životnih tema kada je u pitanju opština Pale.

„Razgovarali smo o situacji na Jahorini i šta predsjednik može pomoći, oko aktivnosti oko preuzimanja pogona ‘Famos’ gdje Vlada i predsjednik izražavaju spremnost da pomognu.

Jugović je istakao da su tokom sastanka razgovarali i o bezbjednosnoj situaciiji, infrastrukturnim projektima, zapošljavanju i svim problemima na području opštine.