PALE ĆE IMATI PODRŠKU VLADE

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je za Vladu veoma važno kako će se Pale razvijati, u čemu će ta opština imati podršku.

Kasipović je, nakon sastanka sa načelnikom Pala Boškom Jugovićem kojem je prisustvovao i ministar finansija Zoran Tegeltija, izrazio uvjerenje da će se u toj opštini, uz podršku Vlade, angažman načelnika i lokalne Skupštine naći dovoljno energije da se radi, prije svega, u interesu građana.
“Ova opština će imati podršku Vlade Republike Srpske kada je riječ o zapošljavanju. Zanimala nas je i mogućnost podrške Vlade u infrastrukturnim projektima”, rekao je Kasipović novinarima i dodao da je za Vladu veoma važno funkcionisanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu koje nije samo akademsko.
On je naglasio da je za Vladu važna svaka lokalna zajednica, ali da Pale imaju posebnu dimenziju, te napomenuo da je za razvoj neophodna tijesna, kvalitetna, principijelna i dobra sardnja načelnika i lokalne Skupštine.
“Znamo svi primjere u Republici Srpskoj gdje smo u lokalnim zajednicama imali suprotstavljenje ideje i ciljeve, rasipali energiju i ulazili u velike probleme. Te lokalne zajednice bilježile su znatan zaostatak u razvoju”, rekao je Kasipović, koji je i ministar pravde Republike Srpske.
Komentarišući današnje najave Sindikata pravosuđa da će stupiti u štrajk ako im ne budu isplaćene nadoknade za prevoz, Kasipović je rekao da je štrajk uvijek najlošije rješenje.
On je rekao i da je uvijek spreman za razgovor sa Sindikatom pravosuđa, te podsjetio da je Vlada Srpske ponudila model rješavanja i ranijih obaveza koje nisu izvršene.
Kasipović vjeruje da će se do kraja sedmice sastati sa predstavnicima Sindikata i naći rješenje i za to pitanje.
Jugović je naglasio da je danas razgovarano o podršci Vlade Republike Srpske opštini Pale i projektima, među kojima je i formiranje odjeljenja Osnovnog suda Sokolac na Palama.
“Mi želimo samo da verifikujemo nešto što postoji u zakonu, a to je da na Palama bude formirano odjeljenje Osnovnog suda Sokolac”, rekao je Jugović.
On je naveo da je razgovarano i o podršci u zapošljavanju i aktivnostima Zavoda za zapošljavanje, o podršci Olimpijskom centru “Jahorina”, infrastrukturnim projektima, finansijskoj podršci.
“Jedan od primjera dobre saradnje je i sanacija Osnovne škole `Pale` koja je u toku, za šta je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik donirao 100.000 KM”, istakao je Jugović i dodao da je, zahvaljujući saradnji sa UNDP-om, stvorena mogućnost za sanaciju tog objekta u skladu sa energetskom efikasnošću.

Jugović je naglasio da će takvih projekata biti i ubuduće.

Srna