U PALAMA OBILJEŽENO 25 GODINA NSRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u Galeriji “Cekovića kuće” na Palama otvorio izložbu arhivskih dokumenata koji se odnose na 25 godina rada parlamenta Srpske.

“Ovo je dio naše istorije, kulture i nadam se da ćemo dugo godina slaviti jubileje Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Čubrilović i dodao da period od četvrt vijeka nije mali i na ovom prostoru rijetko koja država je opstala u tim granicima i ingerencijama državnosti.

Prema njegovim riječima, ovo je duži period nego što je trajala Kraljevina Jugoslavija i zbog toga ima mnogo razloga da se slavi i obilježava ovaj jubilej.

“Oostavljamo generacijama iza nas da Republiku Srpsku čuvaju, zbog istorije Srpskog naroda na ovom prostoru i njegovog opstanka”, istakao je Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Jovičević-Karadžić istakla je da je u proteklih 25 godina postojao konstantan osjećaj ponosa i pripadnosti dostojanstvenoj naciji.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je da su danas na Jahorini otkrivene dvije spomen-ploče u prostorijama gdje su se održavale prve sjednice – u hotelima “Bistrica” i “Rajska dolina”.

Jugović je naglasio da na izložbi u “Cekovića kući” posjetioci imaju mogućnost da vide hronologiju događaja u stvaranju Narodne skupštine Republike Srpske.

On je rekao da Pale u Republici Srpskoj imaju mjesto koje zaslužuju, samim tim što su u slobodnoj Srpskoj.

Jugović je napomenuo da će postavka biti izložena narednih desetak dana u “Cekovića kući” zbog čega treba iskoristiti priliku da mlade generacije vide šta su to radili njihovi djedovi i upoznaju se sa hronologijom stvaranja, ne samo Narodne skupštine, već i Republike Srpske.

On je naglasio da će na Palama biti realizovana i ideja o izgradnji muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata koju je podržao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Čubrilović i Jovičević-Karadžić danas su otkrili spomen-ploču u hotelu “Bistrica” na Jahorini, u kojem su tokom proteklog rata održane brojne sjednice parlamenta i spomen-ploču u hotelu “Rajska dolina” na Jahorini u kojem su održane neke od najvažnijih sjednica u istoriji postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske, među kojima je sjednica na kojoj je razmatran Vens-Ovenov mirovni plan.

U Sportsko-rekreativnom centru “Peki” na Palama je nakon svečanosti priređen koktel.

Attachment