Православна црква

Храм Сабора Светог Архангела Гаврила који се гради на Палама јесте, прије свега , израз Божије воље и воље Богом надахнутог нараода овога краја!

Током и завршетком одбрамбено – отаџбинског рата (1992-1995) број житеља Пала се нагло повећао и скоро удвостручио.Наш град је, притом, постао и универзитетски центар, у којем се школује неколико хиљада студената из свих српских земаља.Пале су данас град младости, дакле, град будућности. Ако се томе дода и чињеница да се наш народ, послије пада комунизма, масовно вратио својој вјери и цркви, осјетила се насушна потреба да се на Палама изгради већи Саборни храм, који ће бити непатворени симбол наше постојаности у Христу и величанствено свједочанство прегнућа, благочестивости и христољубља Паљана и народа слободарске Романије.
Покретачка идеја о изградњи једног таквог храма зачела се још за вријеме рата и била свесрдно подржана од тадашњег руководства Републике Српске(РС).Био је основан одбор за градњу, али због познатих политичких дешавања по завршетку рата и одвођења цјелокупног ратног руководства РС у Хаг, од ове идеје се привремено одустало.

Идеју је поново покренуо Високопреосвећени митрополит Дабробосански Господин Николај, по чијем се благослову и приступило њеној практичној реализацији.Одлука о градњи храма донесена је на сједници Управног одбора Црквене општине Пале,одржаној 19.јула 2006.године. Договорено је да храм буде посвећен Сабору Светог Архангела Гаврила. Одабрана је локација и расписана јавна понуда за израду пројекта.
Уговор о изради пројекта потписан је 21. октобра 2007. године са госпођом Љубицом Бошњак, угледним архитектом из Београда.Предрачунска вриједност потпуно завршеног објекта процјењена је на 4.000.000 КМ.Према пројекту, димензије храма су: 46,47 џ 25,44 м; висина главне куполе: 23,5 м, а висина звоника са крстом:33,20 м.Храм има два нивоа: сутерен корисне површине 527,32 м2,и приземље, корисне површине 499,25м2.Основа галерије је 156,76 м2, а звоника -86,60 м2.

Грађевински одбор за изградњу храма изабран је и одобрен од Епархијског Управног Одбора митрополије Дабробосанске дана, 4. јануара 2008. године. За пресједника Грађевинског одбора изабран је г. Миломир Кусмук, а за замјеника г. Миломир Провић.Чланови Грађевинског одбора су свештеници: Слободан Лубарда(Милојко Дробњак), Миомир Зекић, Момир Васиљевић и ђакон Младен Видаковић, те одборници: господа Мирослав Радовић, Бошко Томић, Слободан Савић, Миро Шарац, Данило Крсмановић, Милорад Човић, Бранислав Лопатић и Слободан Драгољевић, као наџорни орган.

Земљиште на коме ће бити изграђен Саборни храм освећено је у суботу 26.јула 2008. године, на дан Сабора Светог Архангела Гаврила. После одслужене Свете Архијерејске литургије, земљиште је освештао  Високопреосвећени митрополит Дабробосански Господин Николај. Нови храм украшаваће ово мјесто, јер је то Божија, али и воља свих вас који живите у овом крају, поручио је Паљанима, том приликом, митрополит Николај.

Први грађевински радови на Саборном храму отпочели су у четвртак, 21, августа 2008. године.Исте године, на празник Светог Јоакима и Ане, 22. септембра, митрополит Николај освјештао је темеље, које је донирао г. Миломир Кусмук.Темеље и прву фазу храма,  до коте О, урадило је предузеће ”Велтинг” д.о.о. Бијељина, а другу, фазу, до коте +6, предузеће ”Станишић” д.о.о. Пале.
На сједници Грађевинског одбора , одржаној 22. јула 2011. године, донесена је одлука да се организује Донатирска вечера како би се прикупила средства неопходна за наставак градње храма.

На Донаторску вечеру, заказану за 27.август 2011. године позвани су: Његово Високопреосвештенство митрополит Дабробосански Господин Николај, свештенство митрополије Дабробосанске, пресједник Р.Српске, пресједник Владе Р. Српске са министрима, амбасадори православних земаља у БиХ, посланици са  сарајевско-романијске регије у  Народној скупштини РС, посланици у Парламентарној скупштини БиХ, градоначелник Града Источног Сарајева, одборници у парламентима Града Источног Сарајева и Скуштине општине Пале, привредници са територије Града Источног Сарајева и општине Пале, те угледни паљански домаћини.На Донаторску вечеру, која је одржана у салону ”Станишић” на Палама, одазвало се око 350 званица, међу којима и пресједник РС г. Милорад Додик.Сакупљено је укупно око 300. 000 КМ.
Послије донаторске вечере биће расписан тендер за наставак градње Саборног храма на Палама.

Своје прилоге за изградњу Саборног храма на Палама , можете уплатити у службеним просторијама Црквене општине, или на Ж.рч.код Нове банке филијала Источно Сарајево број:555-002-01151834-43, на име: Црквена општина Пале-за Саборни храм.

Одлуком црквено-општинског управног одбора од 22. 12. 2007. године, а који је одобрен од стране ЕУО донатори су :
(приложник од 1  до 5.000 КМ, утемељивач    од   5.000 до 10.000,добротвор од 10.000 до 30.000, ктитор од 30.000 до 50.000, задужбинар од 50.000 до 100.000 и ктитор – задужбинар од 100.000 па више.

старјешина храма

Миомир Зекић
прото-ставрофор

Црква Успења Пресвете Богородице у Палама

Подигнута је 1909. године. Освећење је извршио Митрополит Евгеније Летица.
Храмовна слава – Успење Пресвете Богородице 28.августа
Саборни дани : Велика Госпојина 28.август,
Петровдан 12. јули, Усјековање главе Св. Јована Крститеља 11. септембар.

Црква Вазнесења Господњег у Подграбу

Подигнута је 2001. године. Освећење је извршио Митрополит Николај Мрћа.
Храмовна слава – Вазнесење Господње – Спасовдан
Саборни дани : Спасовдан, друга неђеља у септембру (успомена на дан освећења).

Црква Св.апостола Петра и Павла у Прачи
Подигнута је 1908. године. Освећење је извршио Митрополит Евгеније.
Храмовна слава – Петровдан 12. јули.
Саборни дани : Петровдан, Воздвижење часног крста – Крстовдан 27. септембра

Црква Успења Пресвете Богородице у Мокром
Подигнута је 1933. године. Освећење је извршио Митрополит Петар Зимоњић.
Саборни дан : Илиндан 2. августа.

Црква Св.Пророка Илије на Лукама (Требевић)
Подигнута је 1943. године, а порушена 1955. године. Градња је поново започета 1993. године, а храм је освећен 1996. године. Освећење је извршио Митрополит Николај.
Саборни дан : неђеља по Илиндану.

Attachment