ШКОЛЕ ПРОСЛАВИЛЕ СВЕТОГ САВУ

Фото: Паљанске новости

Просвјетни радници и ученици у основним школама “Србија” и “Пале”, као и у Средњошколском центру јуче су ломљењем славског колача и културно-умјетничким програмом прославили Савиндан.
Директор Основне школе “Пале” Александар Рајић рекао је да је Свети Сава прије 800 година започео пут просветитељства, да је његово дјело духовна читанка, отворена књига која преноси мир и љубав, смиреност, оданост вјери и молитви. 

“Свети Сава постао је симбол српске нације. Он је оплеменио душу Срба врлинама изворног хришћанства са истока, научио свој народ шта су љубав, мирење, праштање, знање”, истакао је Рајић. 

Он је додао да се прославом празника посвећеном првом српском просвјетитељу та његова мисија ширења знања преноси будућим генерацијама. 

Рајић је истакао да су овом приликом испраћени и пензионери који су дуго година радили у школи и стекли услове за одлазак у пензију. 

Према његовим ријечима, школа “Пале” броји 828 ученика подијељених у 33 одјељења, а велики напор улаже се у подизање квалитета наставе. 

Рајић је подсјетио да све што су у школи опремили и набавили до сада, успјели су захваљујући Влади Републике Српске, општине Пале, невладине организације “Ворд вижн”, другим донаторима и властитим залагањем. 

Директор Основне школе “Србија” на Палама Сања Марковић изјавила је да сваке године организују културно-забавни програм поводом прославе школске славе Светог Саве и да се труде да то увијек буде боље и љепше. 

Марковићева је навела да и њихова школа има велику подршку од локалне заједнице и Владе Српске. 

Директор Средњошколског центра “Пале” Недељко Газивода рекао је да српски народ има учитеља на којем му могу позавидјети сви народи и да је Светосавље друго име за православље које почива на највишим моралним вриједностима. 

Он је додао да се овом празнику радују и ђаци и професори. 

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу свим школским установама, те оцијенио да је потребно сачувати православље, светосавски дух и ентузијазам који треба да буде присутан цијеле године, а не само данас. 

Југовић је рекао да школе са подручја ове локалне заједнице остварују успјешне резултате на свим такмичењима, тако да ће имати подршку општине и комплетне друштвене заједнице. 

Прослави Крсне славе у основним школама и Средњошкослком центру присуствовали су свештеници Српске православне цркве, бројне личности из јавног, политичког и привредног живота са подручја ове општине.

Срна