БИЛИНАЦ: СРБИ СЕ ПРЕПОЗНАЈУ ПО СВЕТОМ САВИ

Срби се познају и препознају по Светом Сави, поручио је протојереј Марко Билинац на Светосавској академији на Палама.
Он је истакао да је Свети Сава понос и дика српског народа. 

“Мошти Светог Саве су спаљене на Врачару, чиме су Турци жељели да нам избришу сваки траг и сјећање на њега и корјен наше снаге. У 21. вијеку неки нови Турци опет хоће да спале Светог Саву, али не његове мошти, већ сјећање на њега из срца наших. Ми нећемо никуда без њега, јер без њега ми нисмо народ”, рекао је Билинац. 

На јубиларној 20. Светосавској академији, у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Пале, Црквене општине паљанске и Клуба “Идеја”, учествовали су ученици паљанских основних школа и Средњошколског центра, Средњошколског центра “Источна Илиџа”, као и студенти Универзитета у Источном Сарајеву. 

Директор Основне школе “Пале” Александар Рајић рекао је новинарима да су тродневне светосавске свечаности завршене вечерас Академијом на којој је наступило око 120 учесника. 

Он је истакао да је Свети Сава уградио себе у темеље Српске православне цркве, писмености и српске државности. 

“Зато је тај темељ неуништив осам вијекова и толико одолијева свим ерупцијама мржње јер је то Савин темељ – темељ вјере, наде и љубави. Свети Сава се није бавио само духовним стварима него и дипломатијом, књижевношћу, те изградио српски манастир Хиландар са својим оцем Светим Симеоном”, нагласио је Рајић. 

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се светосавским свечаностима мора посветити више пажње, јер дјеца треба да науче шта Свети Сава значи за српску културу и школство уопште. 

Југовић је додао да је општина увијек покровитељ оваквих манифестација и да ће и убудуће помагати. 

У основним школама и Средњошколском центру на Палама сутра ће бити одржане приредбе и ломљење славског колача поводом школске славе Светог Саве. 

Срна