РЕЖИСЕР ЂОРЂЕ КАДИЈЕВИЋ ГОСТ “ФИЛМОТЕКЕ”

Kинотека Републике Српске организује вечерас посебан програм поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата, у којем као специјални гост учествује режисер Ђорђе Kадијевић, један од најистакнутијих савремених српских интелектуалаца.
У оквиру програма, биће приказан Kадијевићев играни филм “Пуковниковица” из 1972. године, након чега ће бити уприличен разговор са умјетником о теми “Умјетност и рат”, саопштено је из Кинотеке Српске. 

“Филм `Пуковниковица`, за који су, према литерарном предлошку Данка Поповића, сценарио написали Kадијевић и Александар Петковић, говори о посљедњим данима Првог свјетског рата, о аустроугарском пуковнику десеткованог пука, смјештеног на напуштеном салашу, који узалудно покушава да успостави везу са претпостављенима и којем стиже вијест да му у посјету долази супруга”, наводи се у саопштењу. 

Умјесто толико жељеног сусрета са мужем, пуковниковица се сусреће са неслућеним призорима распадања и пропасти Аустроугарске монархије. 

У филму, између осталих, играју Љерка Драженовић, Слободан Перовић, Слободан Алигрудић, Душан Јанићијевић и Јанез Врховец. 

“Филмотека” ће бити одржана у Kултурном центру Пале са почетком у 19.00 часова, а улаз је бесплатан. 

Ђорђе Kадијевић рођен је у Шибенику 6. јануара 1933. године. По образовању је историчар умјетности, а студије је завршио на Филозофском факултету у Београду. 

Он је истакнути српски и југословенски ликовни критичар, сценариста и режисер играних биоскопских и ТВ филмова, као и ТВ серија. 

Кадијевић се бави ликовном критиком, публицистичким и есејистичким писањем о умјетности, а ликовно-критичке и естетичко-теоријске огледе објављује у дневним новинама “Политика”, као и у стручним часописима. 

Од 1960. године, па све до данас пише ликовну критику у недјељнику НИН. Аутор је бројних стручних написа о југословенским сликарима и вајарима у каталозима и монографијама. 

Радио је и као предавач у филмској школи “Дунав филма”. Упоредо дјелује као филмски режисер, а на Телевизији Београд режира низ ТВ драма и серија. Дјелатност филмског режисера започео је 1967. године као изразито ауторски оријентисан стваралац. 

Најзначајнији играни филмови су “Празник” и “Поход”, којима је био сврстан у “Црни талас”, као и “Свето место” из 1990. године, као риједак примјер умјетничког хорора у нашој кинематографији. 

Познат је и по ТВ филмовима “Лептирица” /1973/ и “Kарађорђева смрт” /1983/, те по ТВ серији “Вук Kараџић” /1987/, која је по озбиљности продукције и умјетничком домету остала непревазиђена у цјелокупној историји ТВ Београда, а данас РТС-а. 

Важи за пионира српског филма фантастике. Његов филмски опус одликује изузетно висока ликовна култура у обликовању филмског израза. 

Добитник је бројних награда, укључујући и Гран-при за режију ТВ серије “Вук Kараџић” на ТВ фестивалу у Чијанцану код Рима за најбољу европску ТВ серију 1988. године.

Срна