ПУШТЕН У РАД СИСТЕМ ЗА ВЈЕШТАЧКО ОСЊЕЖАВАЊЕ

 

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић пустио је јуче систем за вјештачко осњежавање на Јахорини, који ће овој планини први пут у историји обезбиједити 120 дана скијања током сезоне.
Глухаковић је рекао новинарима да послије 35 година на Јахорини могу свим туристима да гарантују снијег и скијање, за шта велику заслугу имају бивши предсједник Републике Српске, а садашњи предсједавајући Предсједништа БиХ Милорад Додик и запослени у Олимпијском центру Јахорина. “Ово је најрадоснији тренутак, не само за нас из Владе Српске, него и за грађане који живе на овом простору. Сви желимо имати бенефите од овога и гаранцију да туристи када дођу, могу сигурно да скијају, што нам је био и циљ”, нагласио је Глухаковић. Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић рекао је да су систем за вјештачко осњежавање и мобилни топови за осњежавање тренутно “број један” у свијету. 

“Само систем за осњежавање није гаранција доброг рада и успјеха. Ми смо током читавог љета радили на припреми стаза, на изградњи нових и уређењу постојећих које су морале бити урађене по `ФИС стандарду` – широке 40 метара, равне са дренажним каналима”, истакао је Љевнаић. 

Он је навео да су обављени велики радови јер се само на добро припремљеној стази може раније отворити сезона скијања са мањом количином снијега, што су и доказали прије два дана. 

Љевнаић је додао да је ово данас велики дан за Јахорину у економском смислу јер од овог система за осњежавање зависи све – да ли ће радити хотелијери и угоститељи, ски-школе, ски-ренте. 

“Систем је основна база на коју се сви касније надовезујемо. Поносан сам што је систем пуштен у рад за вријеме нашег мандата, а највећа захвалност иде Милораду Додику који је стао иза нас”, нагласио је Љевнаић. 

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да су са овим системом заокружули циклус на Јахорини, да имају сигурно скијање што чини ову олимпијску љепотицу једном од најпрепознатљивијих планина, не само у региону, него и шире. 

Директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да ће систем за вјештачко осњежавање дати нову димензију Јахорини, а то је велики број скијашких дана који интересује туристе. 

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић каже да је ово велики дан за Јахорину, Пале и Републику Српску, нешто што су сви туристички радници и цијела регија дуго чекали. 

Срна