ПОЧЕО СА РАДОМ СИСТЕМ ЗА ВЈЕШТАЧКО ОСЊЕЖАВАЊЕ


Олимпијски центар Јахорина почео је производњу вјештачког снијега неопходног за осњежавање ски-стаза на Јахорини, рекла је Срни портпарол Центра Сања Ћеремиџић.

Ћеремиџићева је рекла да ће систем производити вјештачки снијег у континуитету до званичног почетка зимске сезоне, у складу са временским условима, те да је у току осњежавање стазе Пољице. 

Системом за вјештачко осњежавање симулира се природна појава приликом које се водена пара подиже у атмосферу, гдје се на ниској температури честице водене паре кристалишу и тако настаје природни снијег. 

Овај систем чини водоакумулација, из које се црпи неопходна вода за прављење вјештачког снијега, и систем цјевовода путем којег се под високим притиском вода и ваздух допремају до уређаја за производњу вјештачког снијега – сњежних топова и лансера. 

“Олимпијски центар Јахорина је од ове године опремљен са 88 лансера и 25 најсавремнијих сњежних топова за производњу вјештачког снијега марке `Техноалпин`, чији су прозиводи заступљени у 70 одсто скијалишта у свијету”, објаснила је Ћеремиџићева. 

Ћеремиџићева је напоменула да Олимпијски центар поводом званичног отварања новог система осњежавања 1. децембра организује концерт Светлане Ражнатовић.

Срна