ОТВОРЕНА МИНИ-ФАБРИКА ЛЕД РАСВЈЕТЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је новоотворена мини-фабрика ЛЕД расвјете на Палама производња будућности која омогућава да друштво достигне степен енергетске ефикасности и безбједности, чему сви теже.
“Ријеч је о производњи која није за локалну потрошњу, већ је глобална”, истакао је Додик, те захвалио менаџменту “Вајс лајта” на одлуци да инвестира у ову фабрику и да се на Палама крене са овом врстом производње.

У наредним седмицама, према ријечима Додика, биће разговарано о томе да се у свим школама у Републици Српској промијене сијалице и уведе ЛЕД расвјета, чиме ће се направити уштеде у потрошњи електричне енергије.

“То су уштеде и за друштво, а могу се користити и за индустријску потрошњу, те за глобално тржиште. Друштво које се бави уштедама енергије је друштво будућности”, нагласио је Додик.

Он је рекао да ова фабрика управо доприноси том и схватању, и осјећају да је потребно инвестирати и градити овакве фабрике које дају енергетску сигурност и стабилност.

Говорећи о идеји формирања индустријске зоне у комплексу некадашњег југословенског гиганта “Фамоса”, Додик је истакао да је ријеч о “рехабилитацији” производње и живота на простору општине Пале.

Према његовим ријечима, у Републику Српску су добродошли страни инвеститори, али треба пружати подршку домаћим, јер они, осим очекиваног профита, имају далеко већи степен и друштвене и социјалне одговорности.

Власник компаније “Вајс лајт” из Београда Иван Вајс рекао је да фирма планира да у наредној години запосли још људи, односно да дође до 100 запослених, што монтера, електричара, те додао да је у плану и отварање још једне фабрике која ће се бавити производњом додатака за исхрану.

“Како се будемо развијали и улазили на тржиште, сигуран сам, из искуства, да ће нам требати 100 људи”, истакао је Вајс.

Он је рекао да су инвестиције увијек добродошле, поготово домаће, те нагласио да ће позвати и друге да инвестирају у ову пословну зону, јер постоје савршени услови за рад, али и топла добродошлица.

Према његовим ријечима, неопходно је што прије прећи на ЛЕД расвјету због огромних финансијских уштеда.

Начелник општине Пале Бошко Југовић подсјетио је да је општина Пале, уз помоћ Владе Републике Српске и кредитног задужења, уложила око 2,2 милиона КМ, од чега скоро милион КМ за исплату обештећења 365 породица које су добиле по 2.000 КМ, док је милион КМ уложено у индустријску зону.

“Поносан сам и захваљујем предсједнику Републике Српске Милораду Додику, те власницима ове компаније који су имали, прије свега, храбрости, а и визију да на овим просторима производе. Тиме смо отклонили могућност да мешетари дођу до власништва над овом бившом фабриком”, рекао је Југовић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, начелник општине Пале Бошко Југовић и власник компаније “Вајс лајт” из Србије Иван Вајс свечано су данас у кругу индустријске зоне “Фамос-Коран” отворили мини-фабрику за производњу ЛЕД расвјете, у којој ће бити запослено тридесетак радника, а у коју је уложено око милион КМ.

Предсједник Српске Додик и руководство општине Пале положили су вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима које се налази у кругу ове индустријске зоне.

Срна