Успјешних 365 дана на Јахорини

Олимпијски центар Јахорина је, уз присуство предсједника Републике Српске, Милорада Додика и бројних уважених званица, одржао конференцију за медије поводом 365 дана успјешног рада новог менаџмента ОЦ Јахорина и званичног пуштања у рад вјештачког језера на врху платоа Пољице.

Присутнима се обратио директор ОЦ Јахорина, господин Дејан Љевнаић који је током свог говора акценат ставио на успјехе које је менаџмент ОЦ Јахорина постигао за претходних 365 дана.

„Да, иза нас је 365 дана рада. Када то кажем, заиста мислим 365 радних дана запослених који су и најзаслужнији за ново лице и имиџ Јахорине. Такође бих истакао да помоћ коју добијамо од предсједника Републике Српске, господина Милорада Додика, Владе РС и Министарства трговине и туризма је од великог значаја за наш рад и постизање рекордних резултата. Данас смо званично пустили у рад вјештачко језеро, што је још један показатељ успјеха, а имамо: 365 дана рада хотела Бистрица и 200 дана рада ски центра, што је у поређењу са прошлом сезоном укупно повећање за 52%. Први смо у региону отворили зимску сезону и посљедњи затворили. Финансијски показатељи су надмашили сва очекивања, приходи само од скијалишта су готово 5.500.000 КМ, а прошле године су били 2.875.378 КМ, што је за 91% више, док је хотел Бистрица остварио приходе боље за 21%. Код прихода скијалишта бих нагласио да смо од ски школа зарадили 80.000 КМ, док прошле године оваква врста прихода није постојала, затим од наплате паркинга смо зарадили 174.000 КМ, што је за 400% више у односу на прошлу годину. Наравно, број вожњи прати овај тренд, па је овогодишњи број вожњи од 1.510.000 већи за 52% у односу на прошлу годину. Предузеће је било озбиљан губиташ и терет Републици, а сада је први пут послије осам година исказан позитиван пословни резултат пословања у износу од 544.798 КМ. Поређења ради прошлогодишњи резултат је био 4.356.116 КМ у минусу. Да би се стекла комплетна слика, важно је напоменути да смо водили рачуна и о трошковима и имали домаћински приступ у пословању и тако смо постигли уштеде у пословању у износу од преко 20 милиона КМ. А најреалнији показатељ, према којем се све туристичке дестинације вреднују је цијена у реал естат-у. После протекле зимске сезоне цијена у реал естат-у на Јахорини је порасла за преко 4 пута. Почело је да влада интересовање за Јахорину кад великог броја домаћих и страних инвеститора, а у овом тренутнку имамо 4 велика градилишта. Посебно бих истакао да нам посјета Савеза словеначких ски центара и свјетских туристичких агенција много значи јер лично сматрам да је будућност туризма у повезивању и сарадњи. Премијерно најављујем да смо договорили сарадњу са њима и да ће ски пас са Јахорине важити у свим словеначким ски центрима и обрнуто. За мене то није изненађење, јер сам од почетка вјеровао у то да Јахорина има тај потенцијал и да има најбољи однос цијене и квалитета и да је потребно да прође само једна сезона да то покажемо и да сви то препознају.“ изјавио је господин Дејан Љевнаић, директор ОЦ Јахорина.

Код инвестиционих радова, нагласио је да ће за сљедећу зимску сезону бити комплетно изграђен и завршен систем за вјештачко осњежавање произвођача Тецхноалпин којим ће бити повезано цијело скијалиште са 40 лансера и 20 топова и на овај начин ће се елиминисати највећи недостатак који је погађао Јахорину, а то је недостатак снијега. Од ове сезоне Јахорина никада више неће имати проблем са снијегом. Сада је изграђена сигурност у снијег и успјешне зимске сезоне на Јахорини. Уз изградњу Система, изграђене су и маркиране нове и проширене и ублажене постојеће ски стазе укупне дужине 40 км, међу којима су и хомологоване стазе за дисциплине СЛ, ГС, СГ и спуст. Тренутно су на терену машине које припремају за предстојећу зиму 5 нових стаза, 4 благе и Олимпијски спуст, стазу коју су скијаши највише тражили. Поред тога, планирано је и да се освијетли око 3 км најфреквентнијих стаза. На врху планине изграђено је, највеће на Балкану, вјештачко језеро од 75.000 м3 које ће служити и љети и зими и које ће природним падом осњежавати јахоринске стазе. Једном ријечју, Јахорина је у континуитету највеће градилиште у Републици Српској, а још од 1984. године, од Олимпијаде, се не памте радови у оволиком обиму.

Олимпијски центар Јахорина за предстојећу зимску сезону планира Отварање система за осњежавање уз концерт Цеце Ражнатовић, 1.12.2018. и отварање сезоне Ретро Ски опенинг уз концерт Црвене Јабуке и занимљива дешавања 13. – 16.12.2018. Ова зимска сезона ће бити посебна за све, јер је у фебруару Олимпијада за младе ЕYОФ 09. – 16.02.2019., којом ће бити враћен стари Олимпијски сјај Јахорини.