Од уторка до четвртка “Филмотека” посвећена сликарским темама

Тродневна Филмотека, коју Kинотека Републике Српске организује од 11. до 13. септембра на Палама, биће посвећена сликарским темама, па ће публика имати прилику да види изванредна филмска остварења која се дотичу живота и дјела познатих сликара Анрија де Тулуз -Лотрека, Винсента ван Гога и Фриде Kало.

У уторак, 11. септембра, биће приказан филм „Мулен руж“ Џона Хјустона из 1952. године, са изванредним Хозе Ферером у улози славног француског постимпресионистеде Тулуз-Лотрека (1864-1901).

Он је својим сликама овјековјечио боемски живот Париза с краја 19. вијека, првенствено познати француски кабаре и колијевку кан-кана “Мулен руж”, у којем је и сам често боравио у потрази за срећом.

Заувијек, обиљежен несрећом из дјетињства, Тулуз-Лотрек провешће живот балансирајући између “проклетства” из дјетињства, породичног имена, невјероватног сликарског талента и несрећне љубави.

Филм је освојио два Оскара, бројне награде и номинације. У филму играју и За За Габор, Сузан Флон и Kолет Маршан.

Сљедећег дана на програму је “Жудња за животом”, биографски филм о животу холандског постимпресионисте Винсента ван Гога (1853 -1890), из 1956. године, који је режирао Винсент Минели, према истоименом роману Ирвинга Стоуна.

Насловну улогу тумачи Kирк Даглас, који је за ову улогу био номинован за Оскара. Ипак, Оскар је отишао у руке Ентони Kвина, за најбољу споредну мушку улогу, у улози Пола Гогена. Филм је освојио три награде и шест номинација.

На крају, у четвртак 13. септембра, биће приказан филм “Фрида” (2002), у режији Џули Тејмор. Насловну улогу неконвенцоиналне мескичке сликарке Фриде Kало (1907 –1954) тумачи Салма Хајек, док Алфред Молина игра њеног животног сапутника, познатог мексичког сликара Дијега Риверу. Осим Оскара за најбољу оригиналну музику и шминку, филм је освојио још 15 свјетских награда и 46 номинација.

“Филмотека” ће бити одржана у Арт галерији “Г 3”, са почетком у 20:00 часова. Улаз је слободан.

www.palelive.com