“ДАНИ ДУШКА ТРИФУНОВИЋА” ПОЧИЊУ 12. СЕПТЕМБРА

На Палама ће 12. септембра бити отворена четвородневна манифестација “Дани Душка Трифуновића” коју, у част књижевника, пјесника и телевизијског аутора, организује Културни центар.
Првог дана од 19.00 часова планирано је вече поезије под називом “Буквално тако” у којем ће учествовати писци Перо Зубац, Мошо Одаловић, Ранко Мићановић, Милица Бакрач, Здравко Миовчић и Мирко Вуковић. 

Бесједу о Душку говориће Перо Зубац, а у Галерији Културног центра биће отворена и изложба слика Борка Мочевића. 

У оквиру програма биће додијељена награда “Душко Трифуновић” за афирмацију српске културе и књижевности. 

Другог дана манифестације, 13. септембра, планирано је да од 9.00 до 14.00 часова пјесници посјете основне школе на Палама. 

Од 15.00 часова у Културном центру биће одржан Пјеснички дан за дјецу у којем ће учествовати Перо Зубац, Мошо Одаловић, Мирко Вуковић и Слободан Станишић, након чега ће услиједити проглашење побједника и додјела награда по конкурсу о теми “Биће боље”. 

За петак са почетком у 19.00 часова планирана је монодрама “Има нека тајна веза”, посвећена Душку Трифуновићу, у извођењу Милана Димића. 

Манифестација ће бити завршена у суботу, 15. септембра, концертом и предавањем о теми “Тужне пјесме” које ће извести сопран Клаудија Кркотић, Соња Радојковић на клавиру и композитор Војин Комадина. 

Покровитељи 12. манифестације су град Источно Сарајево, општина Пале и Министарство цивилних послова БиХ. 

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу је издао по доласку у Сарајево, са 25 година. 

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”. 

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић, Арсен Дедић… 

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”. 

У Нови Сад је избјегао по избијању рата у БиХ 1992. године, гдје је и умро 2006. године. 

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Срна