ПОТРЕБНО ОБИЉЕЖИТИ СТРАДАЊЕ СРБА ОД НАТО-а


Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је Срни да ова општина има и снагу и ресурсе да на регионалном нивоу иницира обиљежавање страдања Срба од НАТО бомбардовања у овом дијелу Републике Српске и да очекује да се у те активности укључе и институције Републике. 

“Општина Пале има и снагу и ресурсе да у догледно вријеме, највјероватније у координацији са осталим српским општинама попут Братунца, Хан Пијеска, Сокоца, Рогатице, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Источног Старог Града, Калиновика, иницира и обезбиједи договор у вези са достојанственим и трајним, меморијалним и пијететним, обиљежавањем страдања Срба у овом дијелу Републике Српске”, истиче Југовић. 

Он наглашава да ће то за будуће генерације сигурно имати велики значај у погледу сагледавања историје стварања Републике Српске. 

Југовић очекује да ће се у ове активности укључити релевантне институције Републике Српске, укључујући Борачку организацију и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. 

Непходно је, каже он, да сви нивои власти у Републици Српској много темељитије и системски раде на осуди гнусног чина који је нанио велико зло и несрећу. 

То је била срамна и злочиначка акције НАТО авијације која је, користећи осиромашени уранијум, у августу и септембру 1995. године бомбардовала српске општине од Калиновика све до Хан Пијеска и која је нанијела ненадокнадиве губитке невином српском народу, истиче Југовић. 

“Након 23 године од безумне НАТО агресије ми и данас осјећамо посљедице и сигурно је да ћемо и у наредним годинама испаштати због тога. По броју канцерогених обољења људи у Сарајевско-романијској регији види се каква су то била разарања, а да и не спомињемо несрећу која је задесила наше људе у Хаџићима који су се потом иселили у Братунац, гдје њихова гробља и многобројне хумке говоре о размјерама зла које је задесило српски народ”, истакао је Југовић. 

Срби, наглашава он, морају да за сва времена нађу модел како да заштите и сачувају сјећање на те страшне тренутке, поготово што у Палама нису бомбардовани само војни него и цивилни циљеви, укључујући предратно складиште војне опреме и муниције у Јахоринском потоку, које је тада било у функцији складишта и за храну, али и за одређени архивски материјал ове локалне заједнице. 

“Посебно је поражавајуће што је приликом тог злочиначког бомбардовања уништена и запаљена комплетна катастарска архива општине Пале, која је садржавала чак и податке из времена аустоугарске владавине. То је била непроцјењиво вриједна архивска грађа”, наглашава Југовић. 

И МУЗЕЈ ЋЕ СВЈЕДОЧИТИ О РАЗМЈЕРАМА НАТО ЗЛОЧИНА 

Према његовим ријечима, успомене на страхоте из средине 1995. године морају бити сачуване путем организације одређених меморијалних активности, али и иницијатива попут изградње музеја одбрамбено-отаџбинског рата у којем ће на Палама бити изложени артефакти и експонати о страдању српског народа, чиме ће ова локална заједница покушати да докаже да су злонамјерне и лажне све оптужбе на рачун Срба као злочиначког народа. 

“Овај пројекат који намјеравамо да реализујемо на Палама тренутно је у фази израде идејног рјешења, тако да ми већ догодине у том музеју можемо архивирати артефакте који ће вјеродостојно свједочити о НАТО злочинима над Србима. 

И на тај начин желимо да покажемо и докажемо да је НАТО агресија имала за циљ сулуду идеју поробљавања српског народа и фаворизовање муслиманске стране као жртве”, поручује начелник Пала. 

А, како наводи Југовић, било је баш обрнуто, јер та агресија показује да је дошло до пораста канцерогених обољења код Срба са бомбардованих подручја, као посљедица кориштења осиромашеног уранијума. 

Југовић каже да се мора одупријети и медијској кампањи и харанги која долази са Запада у намјери да се прикрије стварни циљ бомбардовања српских подручја, и упорним лажима да је то била акција против наводне српске агресије, и то на самом крају рата.