Универзитет у Источном Сарајеву и Филозофски факултет представљени на Самиту 16+1 у кинеском граду Нигбоу


 
Делегација Универзитета у Источном Сарајеву у саставу проф. мр Сандра Ивановић, координатор Универзитета за односе са кинеским универзитетима и доц. др Бојана Павловић, руководилац Катедре за синологију Филозофског факултета УИС, учествују на Самиту 16+1 Кине и земаља Централне и Југоисточне Европе, који се одржава и кинеском граду Нингбоу од 8. до 12. јуна 2018. године, а осим поменутих земаља окупља и око 100 чланица из Азије, Африке и Аустралије.

У оквиру Самита одржавају се и конференције о високом образовању, бизнис форум Алијансе „Нови пут свиле“ као и Сајам универзитета земаља 16+1.

У оквиру конференције о високом образовању, представници Универзитета у Источном Сарајеву договорили су реализацију програма размјене између универзитета у Кини и УИС-а. С тим у вези, у наредном периоду студенти српског језика са три универзитета из Кине боравиће на Филозофском факултету УИС-а.

Делегација УИС-а договорила је и конкретне кораке у вези са учешћем у заједничким пројектима УИС-а, универзитета из Европске уније и НР Кине.

У оквиру бизнис форума Алијансе „Нови пут свиле“, чији је УИС један од оснивача, разговарано је о реализацији пројеката који су кандидовани прошле године током боравка наше делегације на Првом бизнис форуму, а односе се на формирање заједничке „oneline“ платформе која броји преко 150 чланица из тридесетак земаља.

У оквиру Самита одржан је и Сајам универзитета Кине и земаља Југоисточне Европе, на коме је учешће узело преко 300 универзитета, а посебна част указана је представницима Универзитета у Источном Сарајеву који су добили прилику да први представе наш Универзитет. Током Сајма, на штанду УИС-а делегација је представила и туристичке потенцијале Републике Српске.

У последње три године Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву је направио значајне искораке у међународној сарадњи, а захваљујући активностима Катедре за синологију, Филозофски факултет УИС-а још једном је на овом еминетном скупу потврдио своју лидерску позицију у читавом региону када је у питању сарадња са НР Кином, а сам Универзитет у Источном Сарајеву, захваљујући томе постао је, према ријечима дописника из БиХ Националне кинеске агенције СИНХУА, „најсвјетлија тачка свеукупне сарадње између БиХ и НР Кине“.

УИС