ОБИЉЕЖЕНО 26 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРПСКИХ БОРАЦА НА ТРЕБЕВИЋУ

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на мјесном спомен-обиљежју у насељу Стара Станица на Палама, данас је обиљежено 26 година од страдања 14 бораца чете “Петар Пандуревић” у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.

Борац чете “Петар Пандуревић” Пуниша Лукић рекао је да је страдање ове чете било посљедица догађаја на Жепи, јер су положаји на Требевићу били ослабљени и непријатељске снаге су то искористиле, упале и масакрирале 14 бораца.

Он је истакао да су страдања на Жепи и Требевићу “завила у црно Пале”.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да се сваке године организује обиљежавање страдања бораца чете “Петар Пандуревић” и других са овог подручја који су живот дали за стварање Републике Српске, те да је присјећање на те жртве најмање што се може учинити.

Југовић је новинарима рекао да је обавеза да се његује сјећање на одбрамбено-отаџбински рат, те напоменуо да је Влада Републике Српске донијела одлуку да ће 500.000 КМ инвестирати у изградњу музеја на Палама.

“Постоји идејно рјешење и у наредним данима ћемо радити на томе да током ове године почнемо са изградњом музеја који ће оставити печат на Палама као пријестоници збивања одбрамбено-отаџбинског рата и зачетку Српске. Из тог разлога можемо бити поносни на људе који су дали оно највриједније, свој живот”, додао је Југовић.

Он је додао да би се музеј требао налазити на Корану, преко пута тржног центра “Бартула”, али да ће то бити предмет измјене регулационог плана о којем ће се разговарати на наредној сједници Скупштине општине Пале.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина подсјетио је да је Пале на данашњи дан прије 26 година, односно четири дана након дешавања на Жепи, задесила трагедија.

“Многи борци тада су сахрањивали рођаке, кумове, комшије који су погинули на Жепи. Непријатељ је то искористио и извршио напад на ослабљене линије Војске Републике Српске на Требевићу. Погинуло је 14 бораца. Све су то огромне жртве за Пале и Сарајевско-романијску регију”, истакао је Парађина.

Он је истакао да је важно да будуће генерације на достојанствен начин обиљежавају, његују и чувају тековине одбрамбено-отаџбинског рата, напомињући да су током стварања Републике Српске пале огромне жртве.

Парађина је нагласио да нема прече и важније ствари него да потомци његују, чувају и цијене вриједности својих предака.

Он је рекао да Република Српска треба више него до сада да брине о питању запошљавања, са акцентом на дјецу погинулих бораца и демобилисане борце.

Према његовим ријечима, не може ниједна партијска, политичка књижица бити избор живота за Српску.

“За политичке партије у Српској једина партија која мора бити јесте Република Српска”, рекао је Парађина и додао да друштво мора профилисати вриједности, које подразумјевају, између осталог, стручност и знање.

Вијенце су положили чланови породица погинулих српских бораца и њихови саборци, представници паљанске Борачке организације, начелник општине Пале и његови сарадници, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, представници политичког и јавног живота.

Борачка организација је и ове године организовала Меморијални турнир у малом фудбалу “Петар Пандуревић”, у оквиру којег су припремили пригодне награде и признања, а финална утакмица биће одиграна данас.

На данашњи дан прије 26 година приликом напада муслиманских снага на ослабљене српске положаје на Требевићу погинуло је 14 бораца чете “Петар Пандуревић” заједно са својим командантом.

Чета “Петар Пандуревић”, формирана почетком рата, са 200 храбрих бораца чувала је српске положаје на Требевићу и обишла бројна ратишта широм Републике Српске. Погинуло је 36 бораца ове чете, а 18 је било рањено.

Срна