Млади водичи посјетили знаменитости Херцеговине

Један од пројеката Спелеолошко-еколошког друштва “Оловача” Пале који је вриједан пажње, јесте обука дјеце основних школа за младе водиче у склопу географске секције ОШ “Мокро”.

Идеја да се обуче млади водичи настала је 2016. године у сарадњи Културно-спортског центра Пале и ОШ “Мокро”, а уз подршку Туристичке организације Источно Сарајево.

Као награду за уложен труд свим ученицима који су учествовали у реализацији отварања туристичке сезоне СП “Пећина Орловача” 2017. године, организован је излет у Вишеград. Том приликом ученици су обишли Андрћград и манастир Дражевину гдје су им стручна предавања одржали професор географије, историје и монах манастира.

Ове године традиција је настављена, а осим ученика ОШ “Мокро”, учешће су узеле ОШ “Пале” и ОШ “Србија”. Отварање сезоне је осим туристичког имало и такмичарско-едукативни карактер. Млади водичи су у разгледање пећине провели све присутне госте и другаре из других школа. Након завршетка обиласка сви ученици су у просторијама ОШ “Мокро” имали организован ручак и одмор, али и географски квиз на тему “Пећина Орловача и њен значај”.

Квиз је био научно-забавног карактера, а припремљен је и реализован од стране младих водича. Послије проглашења побједника и додјеле награда ученици су наставили дружење и такмичење у спортским играма.

 
И ове године награда за младе водиче је био излет који је организован у сарадњи Спелеолошко-еколошког друштва “Оловача” Пале, основних школа из Мокрог и Пала и Туристичке организације Источно Сарајево.

Дјеца су имала прилику посјетити извор Буне, Стари мост у Мостару, манастир Завалу, пећину Вјетреницу, Музеј Херцеговине, Херцеговачку Грачаницу у Требињу, Корићку јаму и Билећко језеро.

“Излет је успјешно реализован на задовољство свих учесника, иако нисмо успјели све планирано обићи и посјетти, то смо себи поставили као задатак у будућности.

Васпитни циљ излета и цјелокупног пројекта је развијање колективног духа међу ученицима и значај њихове сарадње у постизању заједничког циља у чему мислим да смо успјели.

Дугујемо велику захвалност свим субјектима који су нам помогли и надамо се да ћемо у будућности реализовати још много сличних пројеката”, изјавио је стручни сарадник за заштиту културно-историјског и природног насљеђа у Културном центру Пале и члан Спелеолошко-еколошког друштва “Оловача” Пале Младен Самарџић.

(www.palelive.com)