Počele aktivnosti na implementaciji ReLOaD projekta

U Opštini Pale danas je održan pripremni sastanak za organizacije civilnog društva registrovane na području ove opštine povodom predstojećih aktivnosti na implementaciji ReLOaD projekta.

Opština Pale, pristupila je zajedno sa još 20 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine projektu Regionalni program za razvoj lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja iz opštinskih budžeta projekata organizacija civilnog društva, usmjerenog ka većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

Predstavnici UNDP i Opštine Pale danas su upoznali predstavnike organizacija civilnog društva sa predstojećim javnim pozivom putem kojeg će imati priliku da apliciraju projekte u vrijednosti od 10. 000 do 70. 000 KM.

Organizacije civilnog društva sa područja opštine biće u prilici aplicirati sa projektima koji se tiču oblasti obrazovanja, sporta, kulture, zaštite životne sredine, socijalne politike i zdravstva, pitanja mladih i zapošljavanja koje su identifikovane prema važećoj Strategiji razvoja opštine Pale.

Po objavi, javni poziv će biti otvoren četiri sedmice u okviru kojih je predviđena i dvodnevna edukacija za zainteresovane članove organizacija civilnog društva iz oblasti upravljanja projektnim ciklusom kao i „otvoreni dani“ koji će pružiti priliku za konsultacije o projektnim idejama prije same predaje projekata.

Takođe, na današnjem sastanku predstavnici organizacija civilnog društva izabrali su jednog člana i zamjenskog člana u evaluacionu komisiju koja će ocjenjivati projektne prijedloge u saradnji sa predstavnicima UNDP i Opštine Pale.