Mitropolit Hrizostom poželio mir i dobru volju među ljudima

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poželio je na današnjem tradicionalnom božićnom i novogodišnjem prijemu u Sarajevu da u 2018. godini, koja će biti veoma izazovna, vlada mir i dobra volju među ljudima.

“Neka ova godina bude ta o kojoj će se pravdom podići ova zemlja, a narod biti veseo, srećan i zadovoljan. Afirmišimo u ovoj godini dobro, koje kao da je protjerano sa ovih prostora, dobro koje hiljade naših sugrađana traže širom svijeta”, poručio je mitropolit dabrobosanski, obraćajući se okupljenima.

Vladika Hrizostom je pozvao na afirmaciju čovjeka koji je, kako kaže, u svakom momentu jako povrijeđen, ali i na afirmaciju prave i izvorne demokratske vrijednosti društva i države, da bi zemlja i građani bila dostojni poštovanja u svijetu.

“Stari Rimljani su govorili da je dobar početak pola posla svršeno. Upravo tako i mi svima vama danas i ovdje želimo dobar početak 2018. godine, kao i svim ljudima naše otadžbine i cijelog svijeta”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski je istakao da se sreća i uspjeh može ostvariti blagoslovom Božijim, radom i zajedništvom.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je novinarima da je današnji prijem prilika da se građani pozovu na jedinstvo, saradnju, te da svoje obaveze izvršavaju na najdostojanstveniji način u korist građana.

“Nadam se da će poruka našeg mitropolita /Hrizostoma/ doći do onih koji žele da je čuju i žele da sprovode takve ideje. Ovo su prilike kada građani preko svojih predstavnika razmjenjuju i stavove i mišljenja o pojedinim pitanjima, pa čak i o onim aktuelnim”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da činjenica da su se na današnji prijem odazvale sve konfesije i sva rukovodstva u BiH, govori da postoji želja da se poruke mitropolita Hrizostoma i prihvate.

“Nadam se da će želje koje su danas upućene biti uslišene od onih kojima su upućene i koji trebaju da ih sprovode i da ćemo ovu godinu iskoristiti na dobrobit građana BiH i Republike Srpske”, zaključio je Čubrilović.

Prijemu, koji je upriličen u zgradi Mitropolije dabrobosanske, prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, članovi predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, predsjednik i premijer FBiH Marinko Čavara i Fadil Novalić.

Prisutni su bili i poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović, kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te brojni predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života u BiH i diplomatskog kora.

Izvor:SRNA