DOM ZDRAVLjA PROSLAVIO KRSNU SLAVU

Direktor Doma zdravlja Pale Vladimir Lučić rekao je danas da ova zdravstvena ustanova od 2013. godine, uz isplatu ličnih dohodaka, vrši i isplatu poreza i doprinosa, te da su u protekle četiri godine vraćena kreditna sredstva u vrijednosti većoj od 600.000 KM.

Lučić je na svečanosti povodom obilježavanja krsne slave Doma zdravlja – Svetih vračeva Kozme i Damjana, rekao da je u proteklom periodu zamijenjena i dotrajala oprema u vrijednosti većoj od 150.000 KM.

“Zamijenili smo opremu u službi laboratorije, centru bazične rehabilitacije, u hitnoj medicinskoj pomoći, dokupili neophodnu opremu u službi pedijatrije, službi centra za mentalno zdravlje i zajedno sa organizacijom `Vord vižn` obnovili prostorije na pedijatriji”, rekao je Lučić.

Prema njegovim riječima, u ovoj ustanovi su u saradnji sa Udruženjem Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta nabavili nov ultrazvučni aparat na ginekologiji.

Lučić je naglasio da su posebno ponosni na nabavku još jednog sanitetskog vozila, koje su obezbijedili Ministrastvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i opština Pale, koja je učestvovala sa 30 odsto, čime će biti kompletirane potrebe Doma zdravlja.

On je istakao da je ova ustanova sertifikovana, te da je Centar za mentalno zdravlje akreditovan i da je nedavno završena reakreditacija, što je, ocijenio je, dodatan pokazatelj da svi rade kako treba.

Prema njegovim riječima, osim o infrstrukturnim projektima u Domu zdravlja razmišljaju i o obezbjeđivanju uslova za odlazak ljekara na specijalizacije i edukacije, za šta očekuju pomoć od opštine i Fonda zdravstvene zaštite.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je direktoru i zaposlenima slavu i istakao da je riječ o jednom od najuspješnijih domova zdravlja u Srpskoj.

“Procjene govore da je Dom zdravlja na Palama jedan od šest u Srpskoj koji uspjevaju da prevaziđu probleme, te da su svi zaposleni u ovoj ustanovi važni za ukupnu sliku opštine”, naveo je Vuković.

On je dodao da kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva očekuje da opština Pale pomogne ovoj zdravstvenoj ustanovi da realizuje planirane infrastrukturne projekte.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu svim zaposlenim radnicima ove zdravstvene ustanove i poručio da će im opština davati podršku kao i dosad.

“Tako smo i ove godine izdvajanjem određenih sredstava učestvovali u kupovini novog sanitetskog vozila zajedno sa Ministarstvom zdravlja, čija se isporuka očekuje u narednim danima”, rekao je Jugović.

On je dodao da će opština nastojati da na razne načine pomogne, jer Dom zdravlja Pale zadovoljava osnovne funkcije pružanja zdravstvenih usluga na području ove lokalne zajednice.

Srna