Ски центар „Равна планина“

Ски центар „Равна планина“ налази се у насељу  Горње Пале, на 20 километара од Сарајева и на два километра од центра Пала. Од сезоне 2014/15 ово скијалиште отворено је за све посјетиоце и љубитеље зимских радости.

Ски центар „Равна планина“ у својој понуди има 7500м ски стаза уређених по највећим стандардима, а главна стаза дужине 1400м, која је прошла хомологацију и задовољава све свјетске стандарде користи се и за одржавање ФИС  трка које ће ове године бити одржане по други пут на Равној планини.

Иначе ово скијалиште је повезано стазом за нордијско скијање и стазом за моторне санке, дужином од 12км са могућношчу рекреативног алпског скијања.

У својој понуди Ски центар „Равна планина“ има и ски лифт капацитета 800 скијаша на сат, ски вртић и беби лифт, а од ове сезоне и гондолу за превоз скијаша и свих заинтересованих посјетилаца која је до сад била доступна само у свјетским ски центрима, од ове године биће доступна и свим посјетиоцима Ски центра „Равна планина“.

Ова гондола је једина овог типа у Босни и Херцеговини, а састоји се од 19 кабина гђе  свака од њих превози 10 скијаша што износи 2200 скијаша на сат. Инфраструктура овог типа до сада је красила свјетска скијалишта, а од ове сезоне биће доступна и скијашима у Босни и Херцеговини.

Гондола ће се кретати од ресторана „Гондола“ до врха главне стазе, гђе се налазе језера за вјештачко осњежавање стаза и још један нови објекат колиба „Гондола“ . Са овог локалитета сви посјетиоци могу уживати у изванредном погледу који се пружа са једне стране на Пале и Сарајево, а са друге поглед досеже до Јахорине, Златибора, Романије, …

Намјена ове гондоле није само да се користи у зимској сезони већ да се може активно користити и током цијеле године за панорамско разгледање јер пружа јединствен осјећај.

Вјештачко осњежавање ове сезоне вршиће се уз помоћ 11 топова.

Скијалиште „Равна Планина“ нову сезону дочекује и са проширеним ресторанским капацитетима, па тако проширени ресторан „Гондола“ располаже са 1000 мјеста са терасама. У склопу ресторана је камин сала за све оне који уживају у топлој атмосфери, угодној музици или занимљивој књизи, у дружењу, прославама и породичном окупљању. Цијелом дужином ресторана простире се тераса, идеална за уживање на сунчаном дану, свјежем ваздуху и инспиративном погледу на љепоте Равне планине.

Нови објекат колиба „Гондола“ који се налази на врху стаза располаже са 300 мјеста.

Паркинг на овом скијалишту за све посјетиоце и ове године ће бити бесплатан, а и повећаног капацитета са око 1000 паркирних мјеста.

Скијашки центар „Равна Планина“ поред разноврсне понуде у току зимске сезоне озбиљно претендује да прерасте у прави рекреативни центар јер планови за љетну сезону обухватају бициклистичке стазе, планинарске стазе, зип-лине, купалиште на језерима и многе друге активности за уживање у природи.