JAHORINA FEST – Otvaranje festivala sa filmom Emira Kusturice „Na mliječnom putu,,

Osnovni koncept JAHORINA FILM FESTIVALA  proizlazi iz povoljnog geopolitičkog položaja BiH,  na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada. On upućuje predstavnike filmske industrije i štampe iz cijelog svijeta na najnoviju lokalnu produkciju, a predstavlja nove kvalitetne filmove iz ostatka svijeta. Zbog svog veoma cijenjenog programskog sadržaja,  i jedinstvene atmosfere, JAHORINA FILM FESTIVAL je postao ključni događaj za distributere festivalskih programa, novinare i filmske stvaraoce.

Nekoliko stotina filmskih reditelja, glumaca i ostalih profesionalaca lično su predstavili svoje filmove u Palama do danas. Veliki broj novinara prisustvuju JFF-u svake godine – mnogi od njih dolaze iz zemalja centralne i istočne Evrope da proprate ovaj jedinstven filmski događaj u regionu i pošalju  izvještavaje  svojim redakcijama.

Jedinstvena i opuštena atmosfera u Palama uvijek je puna prijatnih iznenađenja za goste u programima koji se odvijaju i van zvanične konkurencije. Festival je otvoren za javnost i poznat je po tome što zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji OSM istovremeno sa prikazivanjem u projekcionim salama, ima potencijalno najveći broj gledalaca od svih festivala na svijetu. Ulaz u projekcione sale je slobodan

Vjerujemo da Istočno Sarajevo ima sjajan potencijal za mnogo obuhvatniji, sadržajniji, uspješniji i izazovniji festival dokumentaristike nego što je danas JFF, pa umjesto da se podsjećamo naših proteklih deset godina, želimo da zavirimo u budućnost, iz osnovnog razloga jer sve što se ne razvija odumire, a JFF je živi festival, to je prva odlika koja nas, razlikuje od mnogih festivala u našem okruženju. Živi festival, jer živimo za našu publiku, taj odnos s publikom se neprestano preispituje, istražuje, premišlja, jer želimo da znamo kako naša publika diše tokom projekcije. Danas je JFF jedini festival u Republici Srpskoj koji ima Savjet gledalaca, koji se okuplja tokom i nakon završenog izdanja festivala, i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete koje skupljamo, kako bi saznali gdje je naš gledalac s kojim želimo da festival razvijamo.

Na zahtjevu da JFF u svom međunarodmom takmičarskom programu, i u drugim programima, ima samo međunarodne ili najmanje evropske premijere, mi ćemo od ovogodišnjeg izdanja ubuduće bez izuzetaka insistirati. Time ćemo započeti utakmicu i rivalstvo s mnogobrojinim festivalima iz Evrope, koji nam svakako služe kao putokaz. Danas smo na začelju evropskih festivala, ali to je naša vizija, izazov i cilj za naredih deset godina, da se s tog začelja pomjerimo ka nekoj sredini i vrhu. Nema veće moći u čovjeku od njegove vizije, a to je vatra koja plamti i osvjetljava put kojim se mora ići i stići do zacrtanog cilja, a još kada se umnoži, sabere, onda toj moći i strasti čovjekovoj nema prepreke kojom ne može ovladati, toliko smo naučili vodeći i osmišljavajući JFF tokom proteklih deset godina, pa ćemo taj svoj nauk primijeniti za narednih deset godina,

Insistiraćemo na međunarodnim festivalskim premijerama dokumentarnih i kratkih filmova i iz razloga što takav događaj predstavlja svojevrsno stapanje i sažimanje kultura, naše ovde gdje takav film treba da oživi pred gledaocima i započne svoj put širom svijeta, po drugim festivalskim dvoranama, i kulture gdje je nastao, gdje se porodio, gdje mu je dat biljeg postanka. Takvo sažimanje i stapanje nije dio slučaja bilo kakve i koje vrste, već promišljeni kosmički i univerzalni jezik i dijalekat, govor i slušanje, jedino u našoj nezrelosti i nedoraslosti možemo da promislimo da smo inferiorni, naprotiv, bezbroj puta smo se uvjerili u moć i domete naše duhovnosti i kreativnosti, vizuelnog i bilo kog drugog umjetničkog izraza i dometa. Suguran sam da danas mnogo toga možemo da pružimo jednom autoru – režiseru koji iščekuje momenat da njegov film izađe iz mraka i obasja bioskopsko platno, pred očima gledalaca, ovdje u našem gradu. Razmjena između gledalaca i reditelja autora veoma je važna i moćna u oživljavanju jednog dokumetarnog filma na platnu, i posebno, pečat koji film ponese sa svoje međunarodne premijere ga prati dugo potom.

Riječju, JFF neće odustati niti od svoje misije i vizije, niti od svojih zacrtanih ciljeva i ambicija, već će izgarati da ih ostvari i sustigne.

Mirko Despić, direktor JFF

___________________________________________________________________

Osnovni podaci:

  • Na ovogodišnji JFF prijavljeno je ukupno 978 filmova iz 66 zemalja,
  • U zvanični program uvršteno je 111 filmova iz 37 zemalja svijeta,
  • Projekcije se održavaju u sali Kulturnog centra, i Sali Hotela Damis u Palama,
  • Festival otvara filma Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ u srijedu 20.09. nakon svečanog otvaranja u 19.00 u Sali KC Pale,

Filmove će ocjeniti žiri:

Dragomir Zupanc, reditelj iz Beograda, predsjednik,

Miralem Zubčević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, član,

Ljubo Božović, redovni profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajeva, član,

Besim Spahić, univerzitetski profesor iz Sarajeva, član,

Spomenka Saraga, reditelj iz Zagreba, član

Nagrada na Festivalu je Zlatni javor.

Nagrade se dodjeljuju za najbolji kratki igrani  i najbolji dokumentarni film u regionalnoj i međunarodnoj selekciji odvojeno, najbolji film iz Bosne i Hercegovine i Grand Prix JFF najboljem filmu na Festivalu.  Najboljem eksperimentalnom filmu, najboljem studentskom filmu, najboljem ekološkom filmu i najboljem turističkom filmu dodjeljuje se Zlatni javor bez obzira na konkurenciju u kojoj se nalazi.

Na Festivalu će biti dodijeljene nagrade za najbolje ekološke projekte u Bosni i Hercegovini. U saradnji sa entitetskim fondovima za zaštitu životne sredine/okoliša od 12 prispjelih prijedloga odabrano je šest najboljih. Nagrade će biti dodijeljene u četvrtak 21. septembra u 13 časova u Hotelu Hills na Ilidži.

Festival organizujemo u saradnji sa našim partnerom u projektu, Televizijom OSM. Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske a projekat je podržan i od strane  Savjeta ministara BiH, Ministarstva trgovine i turizma RS, Fondova za zaštitu životne sredine RS i Federacije BiH, te opštine Pale.

Medijski pokrovitelji Festivala su Javni servis BHRT, RTRS, Televizija OSM, i Novinska agencija SRNA.