POMOĆ SRBIJE ZA REKONSTRUKCIJU ROMANIJSKE ULICE

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je Srni da će 500.000 evra pomoći Vlade Srbije biti utrošeno za projekat sanacije i rekonstrukcije Romanijske ulice, koja ide od zgrade opštine do pansiona “Olimpik”.

Jugović je podsjetio da su u subotu, 2. septembra, u Beogradu predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić dogovorili da će milion i po evra pomoći Vlade Srbije biti utrošeno za projekte u Istočnom Sarajevu, te zahvalio Vučiću i Vladi Srbije za ovu pomoć, ističući da je riječ o ranije započetoj aktivnosti koja ima simboličan naziv “Srbija za Srpsku”. 

Jugović dodaje da je tokom ranijih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije opština Pale delegirala projekat sanacije i rekonstrukcije Romanijske ulice, odnosno stari dio puta preko Kalovitih brda. 

“Imali smo niz sastanaka sa predstavnicima Vlade Srbije, dva predsjednika su finalizovala razgovore i sada treba da krene realizacija projekta”, rekao je Jugović i dodao da je tokom ranijih sastanaka dogovoreno da će svi projekti koje bude pomagala Srbija nositi simboličan naziv ili imena koja imaju veze sa Srbijom. 

Prema njegovim riječima, interesantno je da se to poklopilo sa sanacijom tunela “Kalovita brda” koja bi trebalo da bude završena za 90 dana. 

Ističući da će 500.000 evra sigurno biti utrošeno za rekonstrukciju Romanijske ulice, Jugović je naglasio da su ova sredstva dobrodošla i sada se počinje sa revizijom projektne dokumentacije, a u četvrtak, 7. septembra, na sastanku u Istočnom Sarajevu sa Vučićem, najvjerovatnije, će biti date instrukcije kako će operativno biti završen ovaj posao. 

“Riječ je o izuzetnom projektu koji, osim u finansijskom, ima veliki značaj u moralnom smislu i pokazuje da Republika Srpska i Srbija nikada nisu imale bolji odnos i da Srbija razmišlja o Srpskoj”, naglasio je Jugović i dodao da će, sa druge strane, kvalitetno utrošena ova sredstva biti podsticaj i za dalju saradnju. 

On je podsjetio da će na Palama biti nastavljena i rekonstrukcija drugih ulica, za šta će sredstva biti obezbijeđena iz budžeta opštine. 

Završene su dvije ulice, a u narednom periodu će biti rađene i Ulica srpskih ratnika i Svetosavska ulica. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu u Istočnom Sarajevu da će milion i po evra koje su u Beogradu obećali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije biti utrošeno za projekte u Istočnom Sarajevu i Palama. 

“Dobili smo podršku za neke projekte u Istočnom Sarajevu – milion evra za uređenje sportske dvorane i trga i 500.000 evra za uređenje ulica u Palama”, rekao je Dodik.