Počela sanacija tunela “Kalovita brda”

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić ozvaničio je početak sanacije tunela na dionici puta Ljubogošta-Pale, uvođenjem u posao izvođača radova preduzeće Romanijaputevi sa Sokoca.
Nešić je rekao da je tunel “Kalovita brda” svojevrsna kapija Pala i sportsko-turističkog centra Jahorina.
On je precizirao da Putevi Republike Srpske sanaciju tunela dugog 201 metar finansiraju sa 1.461.000 KM, te da je rok za završetak radova 90 dana.
– Po završetku radova to će biti savremen tunel sa led rasvjetom, novim kolovozom i novom saobraćajnom signalizacijom – istakao je Nešić.
On je podsjetio da je sanacija ovog tunela, izgrađenog 1978. godine, bila planirana 2010. i 2011. godine, kada su čak bili raspisani i tenderi, ali da se nisu bili stekli uslovi da se ovaj posao i uradi.
Direktor Romanijaputeva Mirko Pandurević rekao je da se ovo preduzeće bavi održavanjem puteva, mostova i tunela i da je specijalizovano za sanaciju tunela, te za hidroizolacije.
– Uvjeravam vas da ćemo ovaj posao uraditi kvalitetno i u roku, a vjerujem i nešto prije roka jer nam je to interes, pošto dolaze hladni dani – rekao je Pandurević.
Konstatujući da zatvaranje tunela za saobraćaj ne raduje učesnike u saobraćaju, Pandurević je rekao da su alternativne saobraćajnice dovoljno kvalitetne da omoguće nesmetano odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja.
On kaže da je alternativna saobraćajnica na ulazu u Pale koja vodi preko prevoja Kalovita brda do 1978. godine služila kao magistralni put.
– Postoje i druge varijante iz pravca Sarajeva – novi i stari put preko Trebevića – dodao je Pandurević.
On je zamolio vozače za strpljenje, ističući da će sigurno biti zadovoljni tunelom nakon završetka radova.
Savjetnik načelnika opštine Pale Srđan Šekara zahvalio je investitoru Putevima Republike Srpske, te Vladi Srpske, koja je odobrila investicioni plan ovog javnog preduzeća, kao i izvođaču radova.
– Očekujemo da će radovi biti izvedeni pravovremeno i kvalitetno – rekao je Šekara.
On je dodao da je lokalno komunalno preduzeće saniralo alternativni pravac preko Kalovitih brda kako bi uslovi za saobraćaj bili što bolji dok je tunel zatvoren.