Standardizacija proizvodnje maline za bolјu konkurentnost na tržištu

Dana 31.08.2017. godine u okviru projekta „Standardizacija proizvodnje maline za bolјu konkurentnost na tržištu“ opština Rudo u saradnji sa Ministarstvom polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Resorom za pružanje stručnih usluga u polјoprivredi, PJ Sokolac i PZ „Uvac-Rudo“ održali su predavanja za poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Pale u svrhu promocije značaja uvođenja standarda HACCP i Global Gap u cilјu pripreme proizvođača maline iz regije za zajednički nastup na EU tržištima.

Teme predavanja su:
1. Osnivanje zadruge, njeno funkcionisanje, prodaja i marketing – predstavnici PZ „Uvac“ Rudo
2. Značaj i primjena standarda u primarnoj proizvodnji – dipl.ing.teh Davorka Đukić – Ratković

Standardizacija u poljoprivrednoj proizvodnji je višestruko značajna i sa aspekta postizanja kvaliteta i sa aspekta plasmana proizvoda na domaćem tržištu, a prvenstveno na inostrano tržište.

A poseban značaj standardizacije je mogućnost da poljoprivredni proizvođači jedinstveno nastupaju na tržištu. Uz odgovarajući kvalitet proizvodnje koji se postiže standardizacijom u proizvodnji neophodno je i udruživanje poljoprivrednih proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištu. Najbolji primjer dobre prakse je zadruga “Uvac –Rudo” iz Rudog koja bilježi velike uspjehe.