Obilježavanje Vidovdana- krsne slave Vojske Republike Srpske

Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom za sve srpske vojnike pale od Kosovskog boja do danas, na Ravnoj Romaniji je počelo obilježavanje Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske.
Centralnoj proslavi Vidovdana prisustvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik na Ravnoj Romaniji u Manastiru Sveti Georgije – Sokolica prisustvuje slavskom obredu.
Iz kabineta predsjednika saopšteno je da će Dodik večeras u Andrićgradu prisustvovati otvaranju Sajma knjiga i otkrivanju spomenika Mehmed-paši Sokolovića u Višegradu.
Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, predsjednik Srpske posthumno je odlikovao 200 boraca, Medaljom zasluga za narod.
Čestitke vojnicima uputili su premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.
Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.
Prvi pješadijski bataljon Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH obilježava danas u Banjaluci Vidovdan.
U Crkvi Svetog Velikomučenika kneza Lazara u banjalučkom naselju Lazarevo služena je Sveta arhijerejska liturgija i parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas.
Komandant Prvog pješadijskog bataljona Savo Vidaković naveo je da pripadnici ove vojne formacije godinama baštine i njeguju tradicije Vojske Republike Srpske, te pokazuju zajedništvo sa narodom. Istakao je da je Vidovdan važan ne samo za bivše borce VRS, već i sadašnje pripadnike OS BiH iz reda srpskog naroda.
General Vojske Republike Srpske Dragomir Keserović naglasio je da je značajno obilježavati Vidovdan, kako se ne bi zaboravilo djelo VRS, koja je zajedno sa narodom i političkim rukovodstvom izgradila Srpsku.
– Srpska je tvorevina koja ima perspektivu i bez koje nama ne bi bilo opstanka na ovom prostoru – poručio je Keserović.
Pripadnici Trećeg pješadijskog puka Vidovdan su tradicionalno obilježili i u kasarni “Kozara” sa sveštenstvom i vjernicima Srpske pravoslavne Crkvene Opštine Lazarevo.

RTRS